Articole recente

20 Februarie, 2011
3 Ianuarie, 2011
18 Noiembrie, 2010
11 Noiembrie, 2010
9 Noiembrie, 2010
6 Noiembrie, 2010
22 Februarie, 2009
26 Octombrie, 2008
21 Septembrie, 2008

Ce mai înseamnă să faci o fotografie

6 Februarie, 2011

E interesant că obișnuim să spunem ”am făcut o fotografie”, în timp ce în limba engleză se spune ”am luat o fotografie”. O diferență esențială. A face implică evident mult mai mult decât a lua. Ca și cum, pentru noi, acțiunea de a obține o fotografie e ceva complicat, ceva ce necesită un meșteșug, o pricepere. Nu doar am luat și am plecat. Am stat acolo și am muncit pentru ea.

Din punctul de vedere al limbii, înțeleg. Înainte de a se inventa fotografia, au fost pictorii. A ”face” un tablou nu era tocmai un lucru ușor. Mult timp, fotografia a fost și ea o activitate destul de complicată. Filme, expunere, diafragmă, developare în camera obscură. O muncă laborioasă, pentru care termenul ”a face” era în continuare destul de potrivit.

Dar acum? Ce mai înseamnă o fotografie? Click și gata. Directe pe Internet. Mi se pare că ”a lua” devine mult mai potrivit decât ”a face”. Nu vorbesc aici de acel grup restrâns de oameni care fac din fotografie o artă. Chiar și ei lucrează din ce în ce mai mult pe calculator pentru a transforma cu adevărat ”a lua” în ”a face”. Dar noi ceilalți? Încă mai credem că fotografie e o mare realizare?

Se pare că da, pentru că toată lumea postează fotografii pe Internet. Sigur, unele au un scop bine definit. Portretul cuiva, o imagine de la un eveniment, dovada că am fost într-un anume loc, cu anumite persoane. Dar celelalte? Acele pozele întâmplător-artistice care nu spun mai nimic, dar sunt drăguțe? Care e motivația publicării lor? Să arate că avem un aparat bun și că ne pricepem să-l mânuim? Că avem sensibilități artistice?

Înțeleg fotografia care ilustrează un text, o idee, o cugetare, o poveste. Dar fotografia ca singur element al unei postări online? Credem că ea singură ne poate reprezenta? Desigur că nu. E destul să privim fotografiile altora. O secundă de interes, apoi nimic. Trecem mai departe. Nu am fost acolo, nu am văzut cu ochii noștri, deci nu simțim nimic. Și atunci, de ce mai postăm fotografii?

Poate pentru că, în mulțimea de link-uri, filmulețe, piese audio, bancuri pe care le pasăm de la unul la altul, o fotografie proprie reprezintă unicul lucru despre care putem spune cu mândrie că l-am ”făcut”. E și asta ceva.

Daniel Haiduc