Ceva interesant

Caut adesea pe blogurile româneşti ceva interesant de citit. Urmărind însă popularitatea acestora, am ajuns la concluzia că am o problemă cu definiţia termenului respectiv. Pentru mine interesantul pare să se măsoare cu totul altfel decât pentru majoritatea celorlalţi vizitatori de bloguri.

Aşa cum e normal pentru un neofit, am vizitat mai întâi blogurile de succes, acele site-uri unde vin şi revin zilnic mii de vizitatori. M-am gândit pe bună dreptate că sunt cele mai indicate locuri pentru a găsi ceva interesant. Mare dezamăgire. Citez descrierea primului blog din lista Trafic.ro de astăzi: “Despre tot şi toate, ştiri din România şi afară, filme, muzică, jocuri, păreri, informaţii şi resurse gratuite”. Descurajant.

Cum poate cineva să scrie despre tot şi toate? De fapt aveam eu o idee greşită, nu e vorba de a scrie. Scrisul e un lucru serios. Blogul de succes e un fel de tabloid online construit şi întreţinut printr-o muncă asiduă de colecţionare a subiectelor zilnice care într-un fel sau altul sunt deja interesante şi a le accesoriza cu păreri oarecum personale. Subiecte la modă: ultimele ştiri de la televizor, imagini şi clipuri de pe Internet, părerea unora despre bârfele altora. Pot să înţeleg că pentru foarte mulţi oameni blogurile-tabloid sunt sursele perfecte de informare, înlocuind cu succes televizorul. Dar am decis că ele nu sunt interesante pentru mine, aşa că le-am abandonat.

Căutând în continuare ceva interesant, am găsit alt fel de bloguri, tot populare, dar cu articole puţin mai complexe. Acestea aparţin de obicei unor persoane publice – jurnalişti, scriitori, oameni politici, vedete – cu pretenţii intelectuale, selectivi în privinţa subiectelor abordate şi atenţi la stilistica discursului: uneori informativ-critic, alteori şocant-artistic sau pur şi simplu inteligent. O perioadă le-am citit cu atenţie, până când mi-am dat seama că toate, dar absolut toate, abordau subiecte banale.

De ce suntem atraşi de ele? Pentru că ne dăm în vânt după textele în care recunoaştem subiectul, avem impresia că îl ştiam dinainte, ba chiar suntem siguri că am fi putut să spunem exact acelaşi lucru dar nu ne-a trecut prin cap. Texte care ne fac să credem că suntem inteligenţi pentru că reuşim să prindem ironia fină şi poanta subtilă. E interesant cum, atât timp cât conţinutul unui mesaj nu ne scoate din patul confortabil al certitudinilor în care stăm tolăniţi, avem toată bunăvoinţa pentru a-l admira pe cel care poate să spună într-un mod inteligent ceea ce ştim deja. În ce mă priveşte, eu am abandonat, cu oarecare părere de rău, şi aceste bloguri.

Şi totuşi nu e nimic interesant pe Internet? Ba da. Am avut de multe ori bucuria să descopăr pe bloguri obscure oameni sensibili şi talentaţi, atenţi şi deschişi către lumea din jur, remarcabili. Am descoperit texte frumoase pierdute printre relatări cotidiene şi fraze de umplutură. Autorii lor se exprimă greu sau sunt exagerat de poetici, uneori cuprinşi de depresie, alteori veseli, dar întotdeauna vii, privind şi gândind lumea în moduri originale. Iar acele texte chiar contează pentru ei, îi definesc şi îi construiesc.

E destul de greu să intrăm în lumea altuia cu mintea deschisă, e şi mai greu să-i acceptăm gândurile atunci când ele diferă de ale noastre. Dar dacă putem trece peste asta şi încercăm să-l înţelegem, atunci există şansa să descoperim idei noi, idei negândite, idei care pot să reverbereze în interiorul nostru, să deschidă ferestre spre necunoscut şi să ne dea impulsul necesar spre a ne avânta spre alte orizonturi ale eului nostru. Asta înseamnă pentru mine ceva interesant.

  • Bloggeri
  • 25 februarie 2009

  Foarte bine punctat. In Timisoara exista o “comunitate” a bloggerilor, in lista foarte lunga de bloggeri vei găsi cu siguranţa si bloguri, articole, texte sau cum vrei sa le numeşti care iţi vor plăcea.

  • Anonymous
  • 27 februarie 2009

  Mai exista si bloguri interesante, care daca le citesti iti dau de gandit, mai rar, dar exista …

  • True Color
  • 17 martie 2009

  Aproape toata lumea are bloguri in ziua de azi. Unele bune, altele mai putin bune. Nu faci un blog doar de dragul de a fi in rand cu lumea, ci ca scrii lucruri interesante. Sunt bloguri de unde am invatat multe lucruri, si pe care le citesc constant.

  • durerosdesincer
  • 12 mai 2009

  blogul meu nu e foarte vizitat insa am persoane pe care le citesc cu drag si sunt de acord cu true color.

  • ionykd
  • 31 august 2011

  te rog mult dak poti trimite-mi si mie cateva din adresele acelor bloguri interesante…am cam aceeasi problema..incerc sa mai gasesc ceva interesant in viata noastra gri…iti multumesc anticipat si sper ca ma vei putea ajuta

 1. Nici un trackback încă.